Bilgisayarlarla etkileşim kurmamızı sağlayan, veri girişi ve çıkışı için kullanılan donanımlar hakkında kapsamlı bilgiler.
Çevre birimleri, bilgisayar sistemleri ile kullanıcı arasında veri alışverişi sağlayan, bilgisayarın ana bileşenleri dışındaki tüm donanımlardır.
Çevre birimleri, bilgisayar sistemlerine veri girişi yapmak, bilgisayardan veri çıkışı almak veya bilgisayarın depolama kapasitesini genişletmek için kullanılan donanımlardır. Bu birimler, kullanıcıların bilgisayarlarla etkileşim kurmasını ve bilgisayarların çeşitli görevleri yerine getirmesini sağlar.
Kullanıcıdan bilgisayara veri girişi yapmak için kullanılan donanımlardır.
Metin, sayı ve komut girişi yapmak için kullanılan, tuşlardan oluşan giriş birimidir. Mekanik, membran ve optik gibi farklı anahtar teknolojilerine sahip çeşitleri vardır.
Ekrandaki imleci kontrol etmek için kullanılan işaret aygıtıdır. Optik, lazer ve top mekanizmalı çeşitleri bulunur. Kablolu veya kablosuz olabilir.
Genellikle dizüstü bilgisayarlarda bulunan, parmak hareketleriyle imleci kontrol etmeyi sağlayan düz yüzeydir.
Fiziksel belgeleri, fotoğrafları veya nesneleri dijital formata dönüştüren cihazdır. Düz yataklı, beslemeli ve taşınabilir çeşitleri vardır.
Ses girişi yapmak için kullanılan, ses dalgalarını elektrik sinyallerine dönüştüren cihazdır. Kondenser, dinamik ve USB mikrofon çeşitleri bulunur.
Video girişi sağlayan, görüntüleri dijital formatta bilgisayara aktaran kameradır. Video konferans, içerik üretimi ve güvenlik amaçlı kullanılır.
Bilgisayardan kullanıcıya veri çıkışı sağlayan donanımlardır.
Bilgisayarın işlediği görsel verileri kullanıcıya sunan ekrandır. LCD, LED, OLED ve CRT (eski) gibi farklı teknolojilere sahip çeşitleri vardır.
Dijital belgeleri kağıt üzerine aktaran cihazdır. Mürekkep püskürtmeli, lazer, termal ve 3D yazıcı gibi çeşitleri bulunur.
Bilgisayarın ürettiği ses sinyallerini kullanıcıya ileten cihazlardır. Kablolu, kablosuz, kulak içi, kulak üstü gibi çeşitleri vardır.
Bilgisayar ekranındaki görüntüyü büyüterek bir yüzeye yansıtan cihazdır. Sunum, eğitim ve eğlence amaçlı kullanılır.
Verileri kalıcı olarak saklamak için kullanılan harici donanımlardır.
Yüksek kapasiteli veri depolamak için kullanılan taşınabilir disklerdir. USB, Thunderbolt veya eSATA arayüzleri ile bağlanabilir.
Küçük boyutlu, taşınabilir depolama birimleridir. USB arayüzü ile bilgisayara bağlanır ve veri transferi sağlar.
SD, microSD, CF gibi formatlarda olan, genellikle fotoğraf makinesi, kamera ve mobil cihazlarda kullanılan depolama birimleridir.
CD, DVD ve Blu-ray disklerini okumak ve yazmak için kullanılan sürücülerdir. Günümüzde kullanımı azalmıştır.
Bilgisayarın diğer cihazlar veya ağlarla iletişim kurmasını sağlayan donanımlardır.
İnternet bağlantısını sağlayan ve yerel ağ oluşturan cihazlardır. Kablolu ve kablosuz bağlantı seçenekleri sunar.
Bilgisayara Bluetooth bağlantı özelliği ekleyen, kablosuz veri transferi sağlayan adaptörlerdir.
Verilerin saklandığı HDD, SSD ve diğer depolama teknolojileri hakkında bilgiler.
Daha FazlaBilgisayarların görsel işlem gücünü sağlayan ekran kartları hakkında bilgiler.
Daha FazlaFarklı kasa tipleri, havalandırma ve donanım uyumluluğu hakkında bilgiler.
Daha Fazla